Politie maakt gebruik van deepfake-video Sedar Soares
Sedar Soares werd bijna 20 jaar geleden doodgeschoten in Rotterdam. Toch riep hij gisteren ‘zelf’ getuigen op zich te melden. Door middel van een deepfake-video wekte de politie de 13-jarige jongen voor even tot leven. Volgens de politie zelf een wereldprimeur, maar is het gebruik van deepfake-video Sedar Soares wel de juiste manier? We bespreken het vanavond met rechtbankverslaggever Saskia Belleman, ex-politiewoordvoerder Klaas Wilting en privacy- en big data-expert Bart van der Sloot.
Is het verstandig van de politie om deepfake te gebruiken om zo oude zaken te kunnen oplossen. Het is een vraag die privacyspecialist Bart van der Sloot al een tijdje bezig houdt. Zelf denkt hij dat de politie erg voorzichtig moet zijn. “Het verbaast mij dat ze dit doen. Eén van de aanbevelingen die wij doen, is juist nu dit nog niet gereguleerd is, niet voor de politie en niet voor andere organisaties, de politie moet wachten op richtlijnen voor wat wel en niet mag.”
Vrijbrief
Van der Sloot is verrast dat de politie niet heeft gewacht op duidelijke richtlijnen, maar gelijk tot actie is overgegaan. “‘Als nou één organisatie zich aan de goede kant van de regels moet houden dan is het de politie. Nu heeft de politie het maar alvast gedaan en dan krijg je dus een vrijbrief voor andere organisaties om ook deepfake te gaan maken.”
Duidelijk aangegeven
“De politie heeft in dit geval wel heel duidelijk aangegeven dat het om een deepfake-film gaat”, zegt Saskia Belleman. Die vindt dat dit geval daardoor een andere lading krijgt. “Ik kan me voorstellen dat het anders is als een organisatie deepfake gaat gebruiken, er niet bij zegt dat het nep is en het presenteert als een echt filmpje.” Bart van der Sloot: “Dat is bijvoorbeeld wat we gezien hebben bij de correspondent met Mark Rutte. Je ziet het steeds meer verschuiven dus ik denk dat de politie heel erg aan de veilige kant moet blijven.”
Essentieel voor nabestaanden
Klaas Wilting is ex-politiewoordvoerder en zegt in dit geval te begrijpen waarom de politie deze stap heeft gezet. “Het gaat om een jochie van 13 jaar. Je moet je eens bedenken hoe vreselijk dat is geweest voor de nabestaanden. Het is voor hen zo essentieel om precies te weten wat er is gebeurd. In dit geval is het bijna 20 jaar geleden en reken maar dat de nabestaanden er in die 20 jaar bijna constant mee bezig zijn geweest. Dan vind ik dat het in zo’n geval moet kunnen. Het wordt er ook heel nadrukkelijk bij gezegd dat het niet echt is.”