Zou u een betaalverzoek van 80 cent sturen?

Schiet je geld voor, dan stuur je een betaalverzoek. Dat klinkt simpel, maar vaak is dat het niet. Zo ontstaat er gedoe als verzoekjes laat worden verstuurd en al helemaal als iemand niet even snel is het terugbetalen. Wanneer stuur je een verzoekje wel of niet? En hoe voorkom je ruzie? Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering, financieel psycholoog Anne Abbenes en journalist Robyn van Gorsel schuiven aan bij Op1.

Betaalverzoeken versturen voor 70 cent, ruzie met een vriend die niet betaalt of maanden later nog een enorm bedrag terugvragen. Elkaar digitaal geld terugvorderen is in Nederland niet meer weg te denken. Maar hoe zit het met de betaal-etiquette?

Voor haar rubriek ‘Tikkie Te Veel’ krijgt journaliste Robyn van Gorsel de meest uiteenlopende verhalen in haar mailbox. Er worden met enige regelmaat vriendschappen mee opgeblazen. Geregeld vraagt ze zich af: ‘is dit echt?’. “Het is denk ik heel specifiek Nederlands”, aldus de journaliste. 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet uit gierigheid

Volgens financieel psycholoog Anne Abbenes, komt het sturen van een betaalverzoek niet uitsluitend uit gierigheid. Het komt voort uit een overtuiging om alles eerlijk te delen, stelt ze. Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering volgt haar analyse. Het belangrijkste is om vooraf heldere afspraken, benadrukt de deskundige. Je kan niet in iemands portemonnee kijken. Daarom moet je van tevoren afspraken maken.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen