‘Thomas in Europa’ over het verwachte opkomstpercentage en campagne in Duitsland

Donderdag mogen we naar de stembus voor een nieuwe Europees Parlement. In aanloop naar die verkiezingen duikt Thomas van Groningen in het verkiezingscircus. Wat doen partijen om de kiezer deze week nog over de streep te trekken. Onze politiek verslaggever vertelt het in zijn nieuwe rubriek ‘Thomas in Europa’.

De opkomst voor de stembussen is geschat op onder de 40%, dit is een laagterecord van de afgelopen jaren en politiek verslaggever Thomas van Groningen maakt zich hier zorgen om. Het Europees Parlement ook, zij komen zelf met een campagne om dit cijfer omhoog te krijgen. Mede omdat in verschillende Oostbloklanden de opkomst daalt tot onder de 30%.

Volgens de politiek verslaggever is er iets bijzonders aan de hand in Duitsland, namelijk de grote ruk naar rechts die wordt verwacht. ‘’In Duitsland zie je de campagne die wij ongeveer 10 jaar geleden hebben gehad.”

Daarbij gaat het in de Duitse campagnes erg veel over de islam, niet alleen de rechtse partijen hebben hier een sterke mening over. Maar zelfs sommige linkse partijen komen met statements die duiden op islamkritische sentimenten.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele rubriek ‘Thomas in Europa’ terug.

Vergelijkbare artikelen