Partijleiders: ‘Ga stemmen donderdag’

Deze week stemt Europa een nieuw Europees Parlement. Verkiezingen die de Europese koers voor de komende vijf jaar bepalen. Maar wat kunnen Nederlandse partijen in Brussel bereiken? Partijleiders Henri Bontenbal (CDA), Jimmy Dijk (SP), en Laurens Dassen (Volt) gaan in gesprek over de toekomst van Europa. Ze schuiven aan bij Op1 samen met Schrijfster en kok Nadia Zerouali, die ons vast in de juiste stemming brengt met een typisch Europees gerecht.

Henri Bontenbal, Laurens Dassen en Jimmy Dijk gaan in gesprek over de toekomst van Europa en beantwoorden vragen vanuit het publiek.  Merlijn Beene is lid van Volt en spreekt Jimmy Dijk aan over onderhandelen met Poetin. “U onderhandelt liever met een dictator dan dat u doorgaat met steun aan Oekraïne”, zegt hij.

Steun Oekraïne

Dijk kan zich moeilijk vinden in de vraag van Beene. “Tot nu toe hebben wij alle wapenleveranties aan Oekraïne gesteund. Daarover bestaat geen twijfel.” Volgens de SP-leider gaat het niet over of je wapens moet leveren, maar over de vraag welke wapens je wel en welke je niet moet leveren. “Bijvoorbeeld de F-16’s. We vinden het risico groot dat die een escalerend effect kunnen hebben en we zijn zeker niet de enige die dat vinden.”

Volgens Dijk betekent dat niet dat de steun aan Oekraïne moet worden teruggebracht. “Natuurlijk steunen wij Oekraïne. En natuurlijk moeten ze de wapens krijgen om zichzelf te kunnen verdedigen. Maar ik vind dat je ook verder moet kijken naar vrede en veiligheid en dan moet je verder kijken dan alleen Europa”, aldus Dijk.

‘Poetin niet uit op vrede’

Volt-leider Laurens Dassen is het niet eens met zijn SP-collega. Volgens Dassen heeft onderhandelen met Poetin geen zin en is hij niet uit op vrede. “Zijn hele retoriek in eigen land is dat hij in oorlog is met de NAVO. Als er iemand de afgelopen jaren heeft geëscaleerd dan is het Poetin en er is geen enkele reden om te denken dat hij na Oekraïne zal stoppen.”

Als het aan Dassen ligt, bepaalt Oekraïne wanneer er vrede komt en moeten wij zorgen dat we Oekraïne blijven steunen. “Dat doen we te weinig, dat doen we te laat en wat mij betreft moeten we nu echt zorgen dat we als Europa gaan leveren.”

Europa is Naïef geweest

Daar sluit Henri Bontenbal zich bij aan. Ook de CDA-leider vindt het te makkelijk om vanuit Nederland te zeggen dat er een vredesproces gestart moet worden. “Is het niet aan Oekraïne om te bepalen wanneer ze willen onderhandelen? Ik denk dat Europa te lang heel naïef geweest is. Ook over Rusland.”

Ga stemmen

Terug naar de Europese verkiezingen van deze week. De drie partijleiders zijn het over een ding eens: ga stemmen komende donderdag. Volgens de politici is het van belang om je stem te laten horen, ook in Europees verband.

Om ons alvast wat in de Europese stemming te krijgen, maakt schrijfster en kok Nadia Zerouali de komende dagen typisch Europese gerechten klaar voor de gasten in de studio om te beginnen met een Deense specialiteit uit de New Nordic Cuisine: Kardemom buns. “Mijn voorouders hebben de kardemom meegenomen naar Denemarken, waar dit nu een traditioneel gerecht wordt genoemd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek tussen de drie partijleiders terug. 

Vergelijkbare artikelen