Van iets levenloos leven maken: onderzoeker Cees Dekker en zijn team denken dat het mogelijk is

Van iets levenloos leven maken. Het klinkt als science fiction, maar natuurkundige Cees Dekker en zijn team krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek maar liefst 40 miljoen euro om dit voor elkaar te krijgen. Hoe gaat het in zijn werk en welke ethische bezwaren kleven er vast aan dit ambitieuze plan? Dekker vertelt erover bij Op1 met onderzoeker Lotte Asveld.

Deze week werd bekend dat vijf groepen Nederlandse wetenschappers samen 174 miljoen euro krijgen om tien jaar lang onderzoek te kunnen doen. Grote winnaar van die vijf groepen waren Cees Dekker en zijn team, zij gaan onderzoeken hoe leven ontstaat en ze gaan proberen zelf leven te maken. Hij krijgt er maar liefst 40 miljoen euro voor.

Één van de allergrootste mysteries van de wetenschap

Toch hoeft niet te worden gevreesd voor een nieuw Monster van Frankenstein. Doel van het onderzoek is namelijk om de bouwprincipes van levende systemen te begrijpen. Er zullen dus geen ledematen of organen worden gemaakt, vertelt Dekker. “We weten uit onderzoek dat cellen leven, die kunnen groeien en delen. Één molecuul kan dat niet. Ergens daar tussenin gebeurt het. Het is een van de allergrootste mysteries van de wetenschap”, legt de bevlogen onderzoeker uit.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dergelijk grensverleggend onderzoek gaat ook altijd gepaard met ethische vragen. Gaan de onderzoekers voor God spelen? En wat zijn de risico’s? Medeonderzoeker Lotte Asveld staat hier uitgebreid bij stil en kijkt uit naar de maatschappelijke discussie hieromtrent.

Uiteindelijk blijft de vraag is of dit unieke project daadwerkelijk slaagt. Medeonderzoeker Lotte Asveld is hoopvol gestemd: de kans dat het lukt om van iets levenloos leven te maken, schat ze in op 75%. Dekker durft er geen percentage aan te koppelen en weet niet of het binnen 10 jaar gaat lukken. Maar twijfelt niet of het mogelijk is: “Anders zouden we er niet zoveel tijd en geld in stoppen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen