Hoe konden alle hellingen in de parkeergarage in Nieuwegein instorten?

Een grote ravage in Nieuwegein. In één klap stortten gisteren alle zes de oprijhellingen van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis daar naar beneden. Wonder boven wonder vielen er geen slachtoffers, maar hoe is het mogelijk dat de constructie het plots begaf? Woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht Kelly van Ruler en hoogleraar Rob Nijsse schuiven aan bij Op1.

Gisteravond stortten alle zes oprijhellingen van de parkeergarage van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in. Dit onverwachte voorval roept vragen op over de veiligheid en de kwaliteit van bouwconstructies. We spraken met Kelly van Ruler van de Veiligheidsregio Utrecht en Rob Nijsse, hoogleraar aan de TU Delft, om meer inzicht te krijgen in wat er precies gebeurd is en hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Wat is er precies gebeurd?

Kelly van Ruler legt uit dat het incident gisteravond plaatsvond en dat gelukkig niemand gewond is geraakt. De hulpdiensten waren snel ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen en om eventuele verdere gevaren uit te sluiten. De oorzaak van de instorting wordt momenteel grondig onderzocht.

Oorzaken van de instorting

Volgens Rob Nijsse kunnen verschillende factoren bijdragen aan een dergelijke instorting. “Gebouwen worden oud net als mensen. Het is wel de invloed van de tijd,” zegt hij. Dit wijst op de veroudering van bouwmaterialen en structuren die in de loop der jaren kunnen verzwakken, vooral als er geen adequaat onderhoud wordt uitgevoerd.

Bouwtoezicht en veiligheidsnormen

Een andere belangrijke factor die Nijsse noemt, is het gebrek aan adequaat toezicht op de bouw in Nederland. “In Nederland wordt al 30 jaar consequent te weinig toezicht op de bouw uitgeoefend,” aldus Nijsse. Dit gebrek aan toezicht kan ertoe leiden dat bouwconstructies niet aan de vereiste veiligheidsnormen voldoen, waardoor de kans op dergelijke incidenten toeneemt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de ingestorte parkeergarage in Nieuwegein terug.

Vergelijkbare artikelen