Halen nieuwe sancties tegen Israël iets uit?
Israël en Hamas negeren de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, waarin Israël werd gemaand om onmiddellijk het geweld in Rafah te staken, en Hamas om onmiddellijk gijzelaars vrij te laten. Kunnen nieuwe Europese sancties het geweld nog stoppen? Hoogleraar Joodse Studies Bart Wallet en Palestijns-Nederlandse politicoloog Radi Suudi schuiven aan bij Op1 om hierover te praten.
Israël heeft gisteren een tentenkamp bij Rafah in Gaza gebombardeerd, waarbij tientallen Palestijnen om het leven zijn gekomen. Dit incident heeft geleid tot grote woede en internationale verontwaardiging. Israël heeft inmiddels erkend dat het een “tragische fout” was.
Oproep van het Gerechtshof
Afgelopen vrijdag riep het Israëlische Hooggerechtshof op om te stoppen met buitensporig geweld in Gaza. Politicoloog Radi Suudi en historicus Bart Wallet bespreken het effect van deze juridische druk op Israëls militaire operaties. “Israël leest de uitspraak alsof ze door kunnen gaan, mits burgers niet te zeer getroffen worden. Dat is zeker niet gelukt,” zegt Bart Wallet.
Tekst gaat verder onder video
Diplomatieke Druk en Nieuwe Sanctie
Ondertussen praten de Europese ministers vandaag over mogelijke nieuwe sancties tegen Israël. De diplomatieke druk en de roep om juridische maatregelen nemen toe, vooral na het laatste incident. Radi Suudi wijst op de binnenlandse politieke druk in Israël: “Heel veel mensen in Israël verdenken Netanyahu ervan dat hij de oorlog rekt om aan zijn eigen lot te ontkomen.”
Politieke en Juridische Repercussies
De internationale gemeenschap kijkt gespannen toe hoe de situatie zich verder ontwikkelt. De combinatie van diplomatieke druk en de recente oproep van het Hooggerechtshof zou Israël kunnen dwingen om zijn militaire strategie in Gaza te herzien. Of dit daadwerkelijk tot een vermindering van het geweld leidt, blijft echter onzeker.