Een nepetiket of wijn in een dure fles: wijnfraude komt veel voor

Een etiket namaken of een goedkope wijn in een dure fles. Er zijn allerlei manieren om een wijntje te vervalsen. Ilja Gort schreef er de roman ‘De Flessentrekker’ over en vertelt in Op1 alles over wijnfraude. 

De wereld van wijn is zowel fascinerend als complex, gekenmerkt door een rijke geschiedenis en een enorme variëteit aan stijlen, smaken en prijspunten. Helaas trekt deze verfijnde wereld ook criminelen aan die proberen te profiteren van de waarde en prestige die sommige wijnen met zich meebrengen. Het vervalsen van wijn is een groeiend probleem dat zowel consumenten als producenten wereldwijd raakt.

Wijnfraude

Wijnvervalsing omvat een reeks illegale praktijken die variëren van het verdunnen van wijn met goedkopere vloeistoffen tot het namaken van etiketten en flessen van prestigieuze merken. Deze praktijken kunnen variëren van amateuristisch tot zeer professioneel en georganiseerd. Ilja Gort schreef er zijn boek ‘De Flessentrekker’ over. “Bij kleine wijn, van tussen de 10 en 30 euro, is 5 procent vervalst.”

Dat lijkt om kleine bedragen te gaan, maar binnen de grote productie kan het behoorlijk aantikken, vertelt Gort. “Als het een tientje tot drie tientjes scheelt per fles en je maakt een miljoen flessen, dan loopt het toch aardig op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over wijnfraude met Ilja Gort terug.

Vergelijkbare artikelen