Werner Loens deelde 37 jaar Michelinsterren uit, nu doet hij zijn masker af

Ruim 37 jaar reisde Werner Loens anoniem door de Benelux om restaurants te testen. Als keurmeester van de haute cuisine deelde hij sterren uit, en nam hij ze in. Nu doet hij zijn masker af en gaat hij met pensioen. Hoe bleef hij al die jaren ongezien? En welke restaurantervaring is hem altijd bijgebleven? Hij nam ons mee in zijn culinaire reis van de afgelopen 37 jaar als hoofdinspecteur voor de Michelingids.

Na meer dan drie decennia van anonieme bezoeken aan de beste restaurants in de Benelux, neemt Werner Loens afscheid als hoofdinspecteur van de Michelingids. Zijn naam en gezicht waren jarenlang gehuld in geheimzinnigheid, terwijl hij de nachtmerrie van elke chef-kok was: de man die sterren uitdeelde en weer afnam.

Een Leven in de Schaduw

Werner Loens’ carrière bij Michelin begon ruim dertig jaar geleden. Gedurende deze tijd at hij minstens zes keer per week in verschillende restaurants. Zijn routine was intens: negen lunches en diners per week in de allerbeste eetgelegenheden. Ondanks zijn frequente aanwezigheid bleef zijn identiteit een goed bewaard geheim en kon hij ongestoord bijzondere gerechten testen.

Maar viel het dan nooit op dat Loens altijd in zijn eentje kwam dineren? “Misschien in Nederland wel, maar in het buitenland waar mensen veel reizen zijn er best veel mensen die ’s avonds alleen eten. We reserveren altijd voor twee of drie en dan verzin je een smoesje waarom je toch alleen bent gekomen.”

Kippenvel

Op die manier kon Loens ongestoord de meest bijzondere gerechten ter wereld beoordelen. “Ik let op alles waar een normale gast ook op let”, begint Loens. “Het eerste is natuurlijk het eten. Is het product vers en hoe is de smaak? Ik hoorde net dat politiek een ambacht is, maar dat is koken ook.” Na dertig jaar in deze rol, is Loens nog steeds gepassioneerd over gastronomie. “Ik krijg nog kippenvel als ik praat over bijzondere gerechten die ik heb ontdekt”, zegt hij. Zijn vermogen om verrast te worden door nieuwe culinaire ervaringen getuigt van zijn blijvende liefde voor het vak.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Werner Loens terug.

 

Vergelijkbare artikelen