Vrouwelijke jagers Jessie en Debby over de documentaire ‘Opgejaagd’

De jacht een sport voor mannen? Voor jagers Debby en Jessie zeker niet. In de documentaire ‘Opgejaagd’ laten ze zien hoe ze leven voor de jacht, maar ook hoe ze steeds vaker zelf doelwit worden van vernielingen en bedreigingen door tegenstanders. Waarom blijft het jagen het dan toch zo trekken?

In de PowNed-documentaire ‘Opgejaagd’ krijgen kijkers een uniek inkijkje in de levens van Debby en Jessie. Vrouwen met een van de meest controversiële hobby’s van Nederland: jagen. Deze vrouwen bewijzen dat jagen allang niet meer alleen een mannenzaak is. Met vastberadenheid en passie voor het perfecte schot zetten ze zich over vooroordelen heen en laten ze zien dat je geen testosteron nodig hebt om de trekker over te halen.

Normaliseer de jacht

De jacht was vroeger echt een mannenaangelegenheid, maar inmiddels zijn er steeds meer vrouwen die zich bij nacht en ontij in een jagershutje terugtrekken. “Ik vind dat het meer genormaliseerd zou moeten worden hier in Nederland”, zegt Debby, die al jarenlang jaagt. Voor haar en vele andere vrouwelijke jagers is de jacht een manier van leven, een manier om in contact te komen met de natuur en bij te dragen aan wildbeheer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedreigingen en vernielingen

Ondanks de toename van vrouwelijke jagers, blijft jagen een omstreden hobby. De maatschappelijke acceptatie van de jacht lijkt af te nemen, wat leidt tot groeiende tegenstand. Jessie en Debby krijgen te maken met bedreigingen en vandalisme door tegenstanders die geen enkele grens lijken te kennen. De documentaire laat zien hoe deze vrouwen overeind blijven te midden van de haat en intimidatie. Toch zijn de vrouwen niet bang om hun verhaal te vertellen in de hoop dat er in Nederland, net als in veel andere landen, straks op een normalere manier naar de jacht wordt gekeken.

Kijk hier het hele gesprek over de documentaire ‘Opgejaagd’ terug.

 

Vergelijkbare artikelen