Uitspraak in hoger beroep Insiya-zaak

Het is een voor Nederlandse begrippen ongekende kinderontvoering: de destijds tweejarige Insiya werd in 2016 ontvoerd en kwam nooit meer thuis. Sindsdien strijd moeder Nadia Rashid onvermoeibaar om haar dochter ooit weer in haar armen te kunnen sluiten. Vandaag deed het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep uitspraak in de zaak. Samen met Telegraaf-misdaadverslaggever Saskia Belleman schuift Nadia Rashid aan bij Op1.

Bijna acht jaar geleden overkwam Nadia Rashid een van de ergste nachtmerries die een ouder kan ervaren: haar toen tweejarige dochter, Insiya, werd door haar ex-man ontvoerd en meegenomen naar India. Maandag deed de Nederlandse rechter uitspraak tegen de betrokken handlangers van deze ontvoering.

Achtergrond van de Ontvoering

Insiya is in september 2016 door handlangers van haar vader ontvoerd uit Amsterdam. Haar vader, Shehzad Hemani, nam haar mee naar zijn thuisland India, ondanks dat hij geen gezag over haar had. Sindsdien heeft moeder Nadia Rashid onvermoeibaar gevochten voor de terugkeer van haar dochter naar Nederland. Ondanks pogingen van verschillende Nederlandse ministers en zelfs de koning, is Insiya nog steeds niet teruggekeerd.

Uitspraak van de Rechter

Maandag werd in hoger beroep de straf opgelegd aan de daders van deze ontvoering. Shehzad Hemani kreeg 8,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. Zijn handlangers werden veroordeeld tot celstraffen variërend tot 4 jaar. Deze veroordelingen zijn een belangrijke stap in het proces, maar bieden nog geen directe oplossing voor de terugkeer van Insiya.

Na de uitspraak sprak Nadia Rashid haar hoop uit dat deze veroordelingen de Nederlandse overheid zullen aanzetten tot meer actie om Insiya terug naar Nederland te brengen. Ze benadrukte dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij de overheid om een minderjarig Nederlands staatsburger terug te halen. “Er ligt een grote opdracht voor de Nederlandse overheid om een minderjarig Nederlands staatsburger terug te halen naar Nederland,” aldus Rashid.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de ontvoerde Insiya terug.

Vergelijkbare artikelen