Paul Elstak: ‘Europapa populairder dan winnaar”

Na de historische diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Verslaggevers Alexander van Eenennaam van het AD en Max van den Broek van de Telegraaf waren erbij in Malmö en zagen hoe de artiest steeds geïrriteerder raakte. Ze schuiven aan bij Op1 samen met één van de geestelijk vaders van ‘Europapa’, DJ Paul Elstak.

De diskwalificatie van de Nederlandse artiest Joost Klein van het Eurovisie Songfestival heeft veel stof doen opwaaien. Hoewel de exacte redenen voor zijn uitsluiting nog steeds in nevelen gehuld zijn, beginnen de contouren van de gebeurtenissen langzaam zichtbaar te worden. Wij spraken met journalisten Alexander van Eenennaam en Max van den Broek, die Klein al een tijd op de voet volgen, en met DJ Paul Elstak, één van de drijvende krachten achter Klein’s nummer ‘Europapa’.

Wat Ging er Mis?

Hoewel nog steeds niet echt duidelijk is wat er nu precies gebeurd is achter de schermen van het Eurovisie Songfestival en waarom Joost
Klein gediskwalificeerd werd, wordt wel steeds duidelijker dat Klein moeite had met het keurslijf van het evenement.

Joost Klein werd uitgesloten van deelname aan de finale van het Eurovisie Songfestival, en mogelijk wacht hem zelfs vervolging. Hoewel officiële verklaringen summier zijn, lijken er meerdere factoren een rol te spelen. Volgens ingewijden had Klein moeite met de strikte regels en het formele karakter van het evenement. Deze spanning tussen zijn artistieke vrijheid en het rigide keurslijf van het Songfestival kan hebben bijgedragen aan de uiteindelijke diskwalificatie.

Populairder van winnaar

DJ Paul Elstak, die meewerkte aan Klein’s inzending ‘Europapa’, geeft aan dat de populariteit van het nummer desondanks groot is. “Ik denk dat ‘Europapa’ nog populairder is dan de winnaar,” zegt Elstak. Hij benadrukt dat de diskwalificatie een grote teleurstelling is, maar dat de muziek op zichzelf een blijvende impact heeft gehad op het publiek.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Joost Klein en Europapa terug.

 

Vergelijkbare artikelen