Eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Vanavond is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Live vanuit Malmö staan de eerste 15 landen te trappelen om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Joost Klein verschijnt donderdag pas ten tonele, maar Op1 bekijkt alvast de concurrentie van vanavond met Albert Verlinde, Barrie Stevens, Tom Mikkers en April Darby.

Bezwerende balkanklanken en een zanger die zich identificeert als computer: het was weer ouderwets genieten tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Vooraf werd door menig kenner traditiegetrouw voorspellingen gedaan. Theaterproducent Albert Verlinde voorspelde naar eigen zeggen goed:”’Alleen Servië had ik niet zien aankomen.” Ook was de theaterproducent enthousiast over de inzending van Ierland. ”Ik vind dit episch. Ik denk écht dat dit hele hoge ogen gaat gooien.”

Toch kraakte Verlinde ook een kritische noot. Tijdens de eerste halve finale stoorde de trouwe songfestivalkijker zich aan het commentaar, dat dit jaar werd verzorgd door Jacqueline Govaert en Cornald Maas. De Krezip-zangeres maakte haar debuut als commentator bij het Songfestival en maakt samen met Cornald Maas deel uit van de boordelingscommissie die beslist over de Nederlandse inzending. Dat laatste is de kern van de kritiek van Verlinde: ‘’Als je het nummer bepaald hebt, dan mag je niet commentaar geven en alle concurrenten steeds gaan zitten afzeiken.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vals

De kritiek was overigens niet al alle gevallen onterecht. De zang was in de eerste halve finale immers lang niet altijd zuiver. Toch moeten we voorzichtig zijn met harde kritieken, volgens April Darby. Als zangeres weet ze als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om een zuiver optreden neer te zetten. ”Je hebt maar één moment, het is een momentopname. Je kan net even te hoog in je energie zitten en dan gebeurt dit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zelfhulpgroep

Songfestivalliefhebber Tom Mikkers ziet een duidelijk algemeen beeld in de inzendingen van dit jaar. Waar het Songfestival voorheen vooral oppervlakkig en licht was, vindt hij het dit jaar aan de zware kant: ”Het is bijna een soort zelfhulpgroep.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oekraïne is hierin volgens Mikkers de uitzondering die de regel bevestigd. In het lied van Oekraïne gaat het volgens Timmer erover dat je niet altijd alles in de hand hebt in het leven. ”Omdat Oekraïne als land in zo’n enorme crisis verkeert, een oorlog, zingen ze daar over een veel groter thema.”

Kijk hier het hele gesprek over het Songfestival terug.

Vergelijkbare artikelen