Is AI in de zorg te toekomst?

Betere kwaliteit van zorg, snellere diagnoses en kostenbesparing: kunstmatige intelligentie is aan een opmars bezig in de zorg. Hoe zal het de zorg in de toekomst veranderen? Arts-onderzoeker Michiel Maas en Radioloog Merel Huisman schuiven aan bij Op1 met wetenschapscabaretier Lieven Schiere, die laat zien dat AI de plank ook nog wel eens misslaat.

Botkanker, borstkanker en tegenwoordig ook darmkanker kunnen sneller opgespoord worden met hulp van artificial intelligence, ofwel AI. Zijn diagnoses en ingrepen zonder arts de toekomst?

De impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de medische sector is niet te onderschatten. Het vermogen van AI om ziekten vroegtijdig op te sporen, zoals botkanker, borstkanker en darmkanker, opent nieuwe mogelijkheden voor een effectievere gezondheidszorg. Onderzoekers, zoals arts-onderzoeker Michel Maas, benadrukken de potentiële levensreddende voordelen van AI in de diagnose en behandeling van ernstige aandoeningen.

Opsporing darmkanker

Een van de opvallende bevindingen uit internationaal onderzoek, waar Maas aan heeft bijgedragen, is de rol van AI bij de vroegtijdige opsporing van darmkanker. Door AI te integreren in diagnostische processen, zijn artsen in staat geweest om tot 40% meer poliepen te detecteren, wat een cruciale stap is in het voorkomen van de ontwikkeling van darmkanker. Dit onthult de potentie van AI om niet alleen levens te redden, maar ook om de kwaliteit van leven voor patiënten te verbeteren door vroegtijdige interventie mogelijk te maken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoewel AI een krachtig hulpmiddel is in de medische diagnostiek, benadrukken experts dat het geen vervanging is voor menselijke artsen. De rol van de arts blijft essentieel bij het interpreteren van AI-resultaten, het stellen van diagnoses en het bepalen van behandelingsplannen op basis van de unieke behoeften van elke patiënt. AI dient eerder als een waardevolle aanvulling op de expertise van medische professionals, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en meer gepersonaliseerde zorg kunnen bieden.

Kijk hier het hele gesprek over AI in de zorg terug.

Vergelijkbare artikelen