Half miljoen strafdossiers van foute Nederlanders openbaar

Volgend jaar worden meer dan 485.000 strafdossiers van foute Nederlanders openbaar gemaakt. Jeroen Saris, zoon van een NSB’er, vreest dat dan ‘de pleuris uitbreekt’ onder nabestaanden. Chris van der Heijden, wiens vader diende bij de Waffen SS, is juist voor grotere openheid. 

Op 1 januari worden bijna een half miljoen strafdossiers van foute Nederlanders in de oorlog digitaal toegankelijk. Maar, mag iedereen daar wel zomaar bij? Nabestaanden zijn bang dat ZIJ straks met de nek worden aangekeken.

Half miljoen Nederlanders

Op 1 januari wordt een belangrijke stap gezet in het toegankelijk maken van een archief over foute Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijna een half miljoen strafdossiers worden digitaal beschikbaar gesteld. Maar niet iedereen is even blij. Sommige mensen maken zich zorgen, vooral de familie van mensen die destijds lid waren van de NSB, een organisatie die samenwerkte met de Duitse bezetters.

Voor sommigen is deze onthulling een goede zaak. Ze vinden het belangrijk dat we meer leren over wat er is gebeurd tijdens die moeilijke periode in onze geschiedenis. Maar voor anderen roept het zorgen op. Ze zijn bang dat als iedereen weet dat hun opa of vader bij de NSB zat, ze daarop worden aangekeken.

Gevreesde reacties

Jeroen Saris, bijvoorbeeld, is de zoon van iemand die bij de NSB zat. Hij vindt het belangrijk dat het archief openbaar wordt, maar hij maakt zich ook zorgen. Hij wil ervoor zorgen dat mensen niet worden veroordeeld zonder dat ze het hele verhaal kennen. “Het wordt kijken of gevreesde reacties zich voor gaan doen”, aldus Saris.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de dossiers van foute Nederlanders terug.

Vergelijkbare artikelen