Suzuki-fruitvlieg bedreigt de Hollandse kers

Ze maken het leven van menig fruitteler zuur: de suzuki-fuitvlieg. Zeker nu het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overweegt het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet meer toe te laten. Kersenteler Erik Vernooij kan niet zonder deze gewasbeschermers en vreest voor zijn oogst. Boswachter Arjan Postma legt uit waarom dergelijke bestrijdingsmiddelen zo schadelijk zijn.

Is het einde van de Hollandse kers nabij? De inmiddels gevreesde suzuki-fruitvlieg teistert Hollandse telers. Eind deze week beslist de minister over een verbod op veelgebruikte bestrijdingsmiddelen. Boswachter Arjan Postma zou dat toejuichen maar teler Erik Vernooij vreest voor het einde van z’n bedrijf.

Suzuki-fruitvlieg

De introductie van de Suzuki-fruitvlieg bedreigt de kersenopbrengst in Nederland, waardoor een beslissing over het gebruik van bestrijdingsmiddelen noodzakelijk is. Deze week staat Minister Adema voor die taak: komt er een verbod op veelgebruikte chemische middelen.

Voor boswachter Arjan Postma vertegenwoordigt dit verbod een kans om de natuurlijke ecosystemen te beschermen tegen verdere schade. Hij benadrukt de ernstige gevolgen van het voortzetten van de huidige praktijken, niet alleen voor de lokale flora en fauna, maar ook voor bredere milieukwesties.

Einde teelt

Tegenover deze bezorgdheid staat de angst van kersenteler Erik Vernooij, die vreest voor het verlies van zijn bedrijf als hij gedwongen wordt om over te schakelen naar alternatieve, mogelijk minder effectieve bestrijdingsmethoden. Voor hem is de grens van levensvatbaarheid al overschreden, en het vooruitzicht van een verbod op zijn huidige middelen dreigt zijn toekomst te overschaduwen. “Ik vrees dat we een grens overgegaan, waardoor de teelt dreigt te verdwijnen”, vertelt de kersenteler.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de kersenteelt terug.

Vergelijkbare artikelen