Han Bouwmeester en Vita Kovalenko over de situatie in Oekraïne

Oekraïense troepen aan het front hebben het zwaar. Het Russische leger behaalde de afgelopen dagen meerdere tactische successen en boekt steeds meer terreinwinst. Kan de langverwachte Amerikaanse miljardensteun het tij in de oorlog nog keren? We bespreken het met brigadegeneraal Han Bouwmeester en de Oekraïens-Nederlandse Vita Kovalenko, die net terug is uit Oekraïne.

De Russen rukken op en het afweergeschut in de grote Oekraïense steden hapert. Onder andere vanwege het tekort aan munitie wordt nog slechts 40% van alle Russische aanvallen die via het luchtruim Oekraïne binnenkomt, uitgeschakeld. Zitten we op een keerpunt? “Dat denk ik nog niet, maar Rusland wacht niet meer af”, vertelt Bouwmeester. Waar we nu naar kijken zijn voorbereidingen en inleidende gevechtsacties, zo is de inschatting van de hoogleraar aan de Nederlandse defensie academie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Poetin wil Charkiv

Hoewel de Russen langzaam maar zeker oprukken, is de terreinwinst die Rusland sinds november 2022 heeft geboekt beperkt, zo vertelt de hoogleraar aan de Nederlandse defensie academie ook geregeld in zijn colleges. Nog altijd is slechts een deel van de provincie Donetsk in Russische handen. Toch lijkt langzamerhand duidelijk te worden waar Poetin op uit is. Al enige tijd verzamelen zich Russische troepen op het Russisch grondgebied ten noorden van Charkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne. “De verwachting is dan ook dat Charkiv ingenomen gaat worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Moraal

De Oekraïens-Nederlandse Vita Kovalenko, net terug uit Oekraïne, zag dat Oekraïners leven in een ‘onwerkelijke wereld’: op straat weinig mannen in normale kleren, veel militairen en een leeg Kyiv. Toch probeert de bevolking er het beste van te maken. ”Mensen proberen normaal te leven, maar het is niet normaal.”

In Oekraïne voerde ze tientallen gesprekken met vrienden, familie en journalisten, maar heeft het woord ‘onderhandelen’ niet een keer gehoord. ”Overal op straat zie je patriottische billboards. De moraal wordt continu onderhouden, mensen geloven er nog steeds in.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen