Jimmy Dijk, Xander Koolman en Marco Blanker over commerciële huisartspraktijken

Slechte bereikbaarheid, gesloten spoedlijnen en soms zelfs dichte deuren: de klachten over commerciële ketens in de huisartsenzorg stapelen zich op. Toch worden steeds meer praktijken overgenomen door commerciële partijen. Dat moet stoppen, vinden SP-voorman Jimmy Dijk en gezondheidseconoom Xander Koolman, want de patiënt wordt hiervan de dupe. Vanavond vertellen ze samen met huisarts Marco Blanker wat er moet veranderen.

Commerciële huisartsenketen Co-Med, met filialen in Amsterdam, Breda, Eindhoven en Enschede, staat op omvallen. De keten nam meerdere huisartsenpraktijken over en transformeerde in korte tijd naar een zeer zuinig en schraal bedrijfsmodel. Dit alles met negatieve gevolgen voor de patiënten: slechte bereikbaarheid, gesloten spoedlijnen en soms zelfs dichter deuren. ”Vanaf het begin was duidelijk dat aan beschikbaarheids- en bereikbaarheidseisen niet zou worden voldaan”, stelt gezondheidseconoom Xander Koolman.

SP-leider Jimmy Dijk maakt zicht zorgen, met name over private equity. Oftewel, investeerders die buiten de beurs om participeren in bedrijven met als doel een zo hoog mogelijke winst in een korte tijd. Volgens Dijk gaat het om een winststreven van 15 -20%, het liefst ook nog zo snel mogelijk. “Je ziet dat de verschraling van de huisartsenzorg in rap tempo gaat.” Huisarts Blanker voegt daaraan toe dat met name de meest kwetsbare patiënten in de kou komen te staan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Verbieden

Over wat er moet veranderen is de SP-leider helder: private equity moet worden verboden in de zorg. “Samen met het Verenigd Koninkrijk is Nederland het enige land dat hierin amper beperkingen kent.” Daarnaast moet de inspectie ingrijpen indien er een huisartsenpraktijk failliet en moeten de patiënten worden beschermd.

Mocht er zich ooit een investeerder melden bij huisarts Blanker in Zwolle, dan wacht ze geen warm welkom. ”Ze hoeven niet te bellen”, zegt Blanker desgevraagd.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen