De start van de Weiteveen-zaak

Vandaag was de eerste zittingsdag in de Weiteveen-zaak. Verdachte Richard K. bood huilend excuses aan in een rechtszaal vol Weiteveners. Was de dubbele moord op het echtpaar een vooropgezet plan of gebeurde het in een opwelling? AD-verslaggevers Sebastiaan Quekel en Victor Schildkamp waren vandaag aanwezig bij de pro-formazitting en vertellen erover bij Op1.

Hij kwam zelfverzekerd de rechtbank binnen, maar na enkele seconden barstte verdachte Richard K. bij het voorlezen van zijn verklaring in tranen uit. AD-verslaggevers Sebastiaan Quekel en Victor Schildkamp waren erbij tijdens de pro-formazitting in Assen.

Of dit berouw oprecht was, daarover zijn de meningen verdeeld. Zeker gezien de ernst van de feiten die voorliggen. ”Voor hem dreigt 30 jaar of levenslang, tenzij het Pieter Baan Centrum met bevindingen over zijn verstand komt. Het enige wat je kan doen is je verantwoordelijkheid nemen naar de nabestaanden. Dat voelt als een tactiek”, aldus Schildkamp.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Een van de meest geruchtmakende zaken van de afgelopen jaren’

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt steeds meer gruwelijke details bekend over wat er zich die bewuste 16 januari heeft afgespeeld in Weiteveen. Een onheilspellende e-mail voorafgaand aan de moorden, excessief geweld, en het feit dat het zoontje van de slachtoffers heeft moeten zien hoe zijn vader werd ‘afgeslacht’. Volgens Schildkamp en Quekel gebeurde dit om het beeld te doen kantelen. Aanvankelijk was er in Weiteveen immers veel steun voor de verdachte.

Verder zou de verdachte het vrouwelijke slachtoffer hebben opgewacht en klemgereden, waarop het slachtoffer kort toeterde. Dit zou Richard K. volgens de verdediging hebben getriggerd om zijn pistool te pakken.

De AD-verslaggevers maken naar aanleiding van de zaak de podcast ‘Weiteveen’. ”Ik denk dat dit een van de meest geruchtmakende zaken van de afgelopen jaren wordt. In Nederland hebben we nog niet eerder gezien dat een moordenaar vlak na een moord zichzelf filmt en alles opbiecht”, besluit Quekel.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen