Wim Voermans, Francesco Veenstra en Menno de Bruyne over de renovatie van het Binnenhof

De renovatie van het Binnenhof gaat ruim 4 keer meer kosten dan in eerste instantie gedacht: zeker 2 miljard. Drie jaar nadat de verbouwing van het ruim 800 jaar oude regeringscentrum begon, wordt duidelijk hoe slecht de staat van het complex daadwerkelijk is. Hoe konden de kosten zo uit de klauwen lopen? We bespreken het bij Op1 met hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans, rijksbouwmeester Francesco Veenstra en SGP-voorlichter Menno de Bruyne.

Het 800 jaar oude parlementscomplex, wat met 4000 zalen ruim 90.000 vierkante meter beslaat, is nog nooit écht gerenoveerd. Kortom, een klus van epische proporties. Dat de kosten hoger uitvallen dan begroot is voor SGP-voorlichter Menno de Bruyne dan ook geen verrassing. ‘’Het is vrij gebruikelijk dat projecten van de overheid uitlopen in tijd en kosten.”

Ook hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans noemt de hoger uitgevallen kosten logisch. ‘’Het staat echt op instorten. We hebben écht geluk dat alle 75 senatoren die daar hebben vergaderd er nog zijn. Het lijkt op een aflevering van Ik Vertrek waar we in zijn beland”, stelt de hoogleraar.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gebouwen doen ertoe

Dat is besloten dat het Binnenhof, waar 24 uur per dag wordt gewerkt, op de schop gaat, noemt rijksbouwmeester Francesco Veenstra ‘een moedig en noodzakelijk besluit’. Den Haag is de zetel van onze parlementaire democratie, het Binnenhof is onderdeel van het wezen van de stad.

SGP-voorlichter Menno de Bruyne geeft rondleidingen in de Tweede Kamer en ziet dat bezoekers beseffen dat onze democratie op het Binnenhof is gevormd. ‘’De geschiedenis hangt in en rond die gebouwen.” De belangstelling voor rondleidingen is sinds de verhuizing naar het tijdelijke, nieuwe gebouw dan ook aanzienlijk teruggelopen, aldus de Bruyne. ‘’Dat oude Binnenhof, daar waren de geesten als het ware nog rond van degenen die de grondslag hebben gelegd voor onze democratie. Of het nu Thorbecke, van Prinsterer of Troelstra was. Dat doet mensen wat.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen