Sywert van Lienden is bereid zijn 9 miljoen terug te geven

Hij verdiende miljoenen met zijn mondkapjesdeal, maar werd daarna de paria van de natie: Sywert van Lienden. Drie jaar na de veelbesproken deal dient komende week een rechtszaak tegen hem en zijn compagnons, waarin al het verdiende geld wordt teruggeëist. Van Lienden zelf zegt zich daarin niet te kunnen verdedigen, omdat er beslag is gelegd op al zijn rekeningen en hij simpelweg geen cent meer heeft. Hij deelt bij Op1 zijn kant van het verhaal.

In 2020 werd Van Lienden berucht nadat het aan het licht kwam dat hij miljoenen verdiende aan een lucratieve mondkapjesdeal met de Nederlandse overheid. Wat begon als een nobele inspanning om de natie te helpen tijdens de gezondheidscrisis, escaleerde snel tot een schandaal toen werd onthuld dat hij zijn zakelijke ondernemingen flink had verrijkt. De publieke verontwaardiging was groot, en Van Lienden werd de belichaming van een nationale paria.

Het begon met de nobele intentie om te helpen tijdens de pandemie, een tijd waarin de wereld werd overspoeld door de chaos van COVID-19. Van Lienden, samen met zijn compagnons, zette zich in om mondkapjes te leveren aan de overheid, bewerend dat ze het deden zonder winstoogmerk. De waarheid was anders: miljoenen werden verdiend aan de deal, wat leidde tot een golf van verontwaardiging door heel Nederland.

Geen geld

Komende week verschijnen Sywert en zijn twee compagnons voor de rechter. In de aanloop naar die rechtszaak, waarin het verdiende geld wordt teruggeëist, beweert Van Lienden dat hij beroofd is van zijn vermogen om zich te verdedigen. Met beslagleggingen op al zijn bezittingen, zowel zakelijk als privé, staat hij machteloos tegenover de rechterlijke macht. “Het is me onmogelijk gemaakt om in de rechtbank mijn verhaal te doen, dus dan doe ik het hier”, zegt hij daarover. “Ik heb geen geld. Er is beslag gelegd op alles: mijn huis, mijn auto’s, mijn rekeningen. Ik heb geen recht op rechtsbijstand, dus ik val tussen wal en schip”, aldus Van Lienden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Weldoener of oplichter?

De vraag die blijft hangen: is Sywert van Lienden een weldoener die probeerde te helpen in een tijd van crisis, of een sluwe oplichter die profiteerde van de chaos? Zelf beweert van Lienden altijd duidelijkheid te hebben gegeven. ”Ik heb een overeenkomst gesloten met een medische groothandel”, zegt hij over de mondkapjesdeal. ”Toen ik dat contract sloot, zat in zekere zin de samenleving ook aan tafel, want de staat was daar.”

Volgens Van Lienden was het ook helder dat niet alles wat hij en zijn compagnons deden ‘om niet’ was. En is hij daar achter de schermen, maar ik richting de media duidelijk in geweest. “Ik had een geheimhouding getekend over deze deal en had de afspraak gemaakt dat er vanuit het ministerie van VWS een communicatie naar buiten zou komen over deze leverantie.”

Achter de schermen

Van Lienden beweert dat hij daarom niet over de deal kon spreken. “Ik mocht er eigenlijk met niemand over praten, maar heb dat achter de schermen in veel gevallen wel gedaan omdat ik het lastig vond”, zegt hij over die geheimhoudingsplicht. Maar neemt dat ook weg dat hij overal vertelde dat hij voor niks bezig was? “Ik was niet de vertegenwoordiger van die stichting. Ik heb aandacht gevraagd voor die stichting als mij gevraagd werd om in de media aandacht te vragen voor die stichting. Achter de schermen heb ik altijd gezegd dat er ook een bedrijf was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ondanks de financiële tegenslagen van afgelopen tijd, is Van Lienden bereid om zijn winsten terug te geven aan de Staat of aan de Stichting Hulptroepen Alliantie. “Zowel de Staat als de stichting weten dat ik bereid ben om tot een afspraak te komen en er hebben hele concrete aanbiedingen op tafel gelegen.”

Geld teruggeven

Die aanbiedingen werden echter afgeslagen en dus staan Sywert en zijn compagnons volgende week voor de rechter. “Ik alles wat ik heb, zakelijk, privé en ook het geld dat niet verdiend is met deze mondkapjesdeal aangeboden als dat tot een eind van deze zaak zou leiden.” Volgens Van Lienden was dat aanbod zo concreet dat er een accountantcontrole op zou plaatsvinden, maar werd er op het laatste moment teruggekrabbeld. “Frustrerend”, zegt Sywert over dat laatste. “Ze weten dat ze met mij afspraken kunnen maken, maar ze willen het niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sywert van Lienden terug.

Vergelijkbare artikelen