Nieuwe plannen voor Prinsjesdag

Achter de schermen wordt er gewerkt aan een plan om Prinsjesdag aantrekkelijker te maken voor publiek. Wordt het een soort Koningsdag? En gaat dat samen met serieuze politieke begrotingen? Koningshuis-deskundige Simone Lamain en voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeve bespreken het vanavond bij Op1. 

Meer entertainment, live muziek en een heus foodtruckfestival moeten de burger weer enthousiast maken voor Prinsjesdag! Gisteren lekten er plannen uit voor een nieuwe invulling van de opening van het parlementaire jaar. Maar wat wordt Prinsjesdag 2.0? Versterken we de populariteit van de monarchie of vieren we de democratie?

Het uitlekken van ideeën voor een geheel nieuwe aanpak van Prinsjesdag heeft zowel opwinding als bezorgdheid veroorzaakt onder het publiek en experts. De vraag die velen stellen: kunnen foodtrucks en artiesten samengaan met de ernst van politieke aankondigingen?

Meer interesse

Het voorstel voor een soort festival rond Prinsjesdag heeft verschillende perspectieven aan het licht gebracht. Voor sommigen wordt het gezien als een potentieel middel om meer mensen naar Den Haag te trekken en de betrokkenheid bij de politiek te vergroten. Door meer entertainment, live muziek en een foodtruckfestival toe te voegen, hoopt men de interesse van het publiek in deze jaarlijkse gebeurtenis te herstellen.

Politieke betekenis

Aan de andere kant zijn er degenen die benadrukken dat Prinsjesdag zijn politieke betekenis niet mag verliezen. Ze waarschuwen voor het afzwakken van de sereniteit van de dag door te veel spektakel toe te voegen. Pieter Verhoeve: “De monarchie is een soort middel om luister bij te zetten. Het moet gaan over de opening van het politieke seizoen,” aldus de burgemeester van Gouda en de voorzitter van Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Prinsjesdag 2.0 terug.

Vergelijkbare artikelen