Haagsche Historie: Gerdi Verbeet over emoties in de politiek

Van een verontwaardigde Fleur Agema tot een huilende Hans Vijlbrief. In de rubriek Haagsche Historie duikt voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in de emoties in de Haagse politiek.

Het meest recente voorbeeld was Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw. Nadat de Eerste Kamer eerder deze maand dreigde te besluiten om de behandeling van het wetsvoorstel voor de definitieve sluiting van het Groninger gasveld uit te stellen, uitte hij zich geëmotioneerd. Emoties en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en van alle tijden. En niet onbelangrijk: emoties brengen politici dichter bij de mensen.

Toch is oud-Kamervoorzitter Verbeet ervan overtuigd dat niet elke vorm van emotie in de politiek oprecht is. En dat hoeft ook niet altijd, op één voorwaarde. “Het mag nooit ten koste gaan van de geloofwaardigheid van de boodschap.”

Dat ook mannen in de politiek meer hun emoties laten spreken ziet Verbeet als een goede ontwikkeling. ”Ik zie die arm van den Uijl om Wiegel heen nog voor me toen zijn vrouw was overleden.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen