Geoffrey van Leeuwen zwaait af als minister

Op de dag dat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen zijn ontslag indiende bij de koning trekt hij nog een keer de portemonnee. Het kabinet maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire steun aan Oekraïne. Ook wordt 400 miljoen euro vrijgemaakt voor de Oekraïense economie en infrastructuur. Dit tot verrassing van de informateurs, die graag een seintje gehad hadden. Van Leeuwen schoof aan bij Op1.

Over deze extra uitgaven zegt de afzwaaiende Van Leeuwen: “Het is een kabinetsbesluit dat veel breder is dan mijn portefeuille. Het gaat om voortgezette steun aan Oekraïne. Als wij niet helpen, dan stort het land in elkaar.”

Verder benadrukt hij het belang van het plannen van de hulp zodat continuïteit kan worden gewaarborgd. ”Je kunt niet met je vingers knippen en morgen zijn er wapens, onderdelen of elektriciteitscentrales. Dat moet je lang van tevoren plannen. Dit is gewoon verstandige planning voor de komende anderhalf jaar.”

Rutte achterna bij de NAVO?

Over zijn toekomst na zijn afscheid als minister is van Leeuwen helder: gewoon weer aan de slag op ‘zijn’ Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na een verlofperiode weliswaar.

De speculaties over een eventueel vertrek naar Brussel als chef-staf voor Mark Rutte als toekomstig secretaris-generaal bij de NAVO wuift hij voorlopig nog weg. Wel heeft van Leeuwen een duidelijke boodschap voor degenen die nog twijfelen over wie de ideale nieuwe NAVO-topman moet worden: ”Ik hoop dat mijn huidige baas, ook de baas van de NAVO wordt. Rutte is iemand die met Trump kan praten. Met Rutte als secretaris-generaal hoop ik dat hij die brug kan slaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen