Moeten de allerrijksten meer belast worden?

De EU mist jaarlijks 286 miljard euro aan inkomsten, omdat de superrijken te weinig belasting betalen, zegt Oxfam Novib. Een bedrag dat vergelijkbaar is met de gehele Finse economie. Maar is het extra belasten van de allerrijksten wel een goed idee? SP-leider Jimmy Dijk is hiervan overtuigd en is te gast bij Op1 samen met beursmiljonair Marcel Melis.

Oxfam Novib stond donderdag bij het Europees Parlement om actie te voeren. Ze willen dat de superrijken meer belasting gaan betalen. SP-leider Jimmy Dijk wil een miljonairstaks. ”Een hele simpele belasting van echt vermogen. Alles wat boven een vermogen van 1 miljoen zit, willen wij met 1% meer gaan belasten. Als je dat doorrekent dan levert dat 3,5 miljard euro op. Ik zou zelf nog wel verder willen gaan. 2% boven de 2 miljoen en 5% boven 5 miljoen.”

Marcel Melis ziet niets in de plannen van Dijk. ”Er wordt in Nederland al relatief veel belasting betaald. De hardwerkende Nederlanders zijn ontevreden over hoe het wordt besteed. Als de politici dat beter gaan besteden, dan zijn we veel verder. Als je het nog hoger gaat belasten raak je veel mensen die nu al ontevreden zijn in Nederland, niet alleen de hardwerkende Nederlander, maar ook de mensen die de mogelijkheid hebben om naar het buitenland te gaan verhuizen. Dan hou je er nog minder over in Nederland. Kijk naar bedrijven als Unliver, Shell, Philips en ASML. Die zijn al vertrokken of overwegen te gaan vertrekken. Dat gaat allemaal ten koste van de werkgelegenheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen