Evgeniy Levchenko en Iris Koppe over de oorlog in Oekraïne

Dagelijkse bommenregens zijn aan de orde van de in Oekraïne. Journalist Iris Koppe volgt voor haar rubriek in de Volkskrant het dagelijks leven van de Oekraïense Elena en vertelt bij Op1 over het leven in oorlogstijd. Wat moet er gebeuren om de oorlog de stoppen? Evgeniy Levchenko doet een oproep aan het Westen: steun Oekraïne, kom in actie!

Journalist Iris Koppe studeerde in Kyiv en kreeg les van Oekraïense Elena. Ze hielden contact en bouwde een hechte vriendschap op met Elena. Nu doet Elena, vaak vanuit de badkamer, verslag aan Iris Kope van wat ze meemaakt. ”De badkamer wordt gezien als een van de veiligste plekken van het huis. De dragende muren zouden zorgen dat er geen projectielen naar binnen kunnen”, legt Koppe uit.

‘Zijn die bommen nu niet een keer op?’

Verzuchtte Elena tegen Iris Koppe. Voor Koppe reden genoeg om de situatie in Oekraïne onder de aandacht te blijven brengen. Dit deed ze aan tafel samen met Evgeniy Levchenko. “Ze zijn bang om vergeten te worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het blijft voor Levchenko overigens niet bij agenderen. Samen met Nico de Borst heeft hij al ruim 2o jaar tehuizen voor kinderen in Oekraïne. Deze tehuizen biedt hij nu aan voor Oekraïense militairen om uit te rusten. Omdat veel kinderen elders zijn ondergebracht staat deze huizen nu tevergeefs leeg. ”Die huizen staan leeg. Dit kunnen we gebruiken om militairen te helpen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen