BioStabil: wonderhanger of onzinproduct?

Een magnetische ketting met yin-yang-teken die twintig jaar geleden bij veel mensen om de nek hing. Werkt het? En waarom waren Radar en Santanera twintig jaar lang in rechtszaken verwikkeld? In de podcast De Ketting van Santanera duiken RTL Nieuws journalisten Daniël Youssef en Sven van Diepen in het verhaal achter de hanger. Samen met Tineke de Nooij, die de ketting destijds promootte, schoven ze aan bij Op1.

De BioStabil-ketting was twintig jaar geleden een enorme hit. De magnetische ketting zou helpen tegen een veelvoud aan kwalen. RTL-journalisten Daniël Youssef en Sven van Diepen maakten de podcast ‘De Ketting van Santanera’ en onderzochten bijna een jaar lang het verhaal achter de ketting. Ze droegen de ketting zelf een week. Tineke de Nooij prees de ketting destijds aan en draagt de ketting nog steeds. “Als je gelooft dat het werkt, dan werkt het”, stelt ze.

Tijdens het maken van de podcast vielen Youssef en van Diepen van de ene in de andere verbazing. Zelf wisten ze aanvankelijk niet van het bestaan van de ketting. De podcast kwam tot stand naar aanleiding van post op de redactie: twee grote blauwe boeken van de heer Santanera. ‘Het kijkersbedrog van de eeuw’, stond erop. Dit maakte nieuwsgiering en betekende het startpunt van hun onderzoek.

In de laatste afleveringen van de podcast onderzoeken ze onder meer van welk materiaal de ketting is gemaakt. Zelf geloven de podcastmakers overigens niet in de werking van de ketting. Ook Tineke de Nooij nuanceert de claims in de reclame van weleer. “Mensen denken dat het kanker geneest. Nee, je gaat naar de dokter als je wat hebt.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen