Nits-zanger Henk Hofstede getroffen door zeldzame spierziekte: ”Dacht dat mijn wereld instortte”

Een brand vernietigde alles wat ze hadden, maar ze zijn er weer. Ze vieren hun jubileum dit jaar met een nieuw album en een Europese Concerttour.  Zanger Henk Hofstede, drummer Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips zijn te gast en vertellen over een halve eeuw Europese Rock.

Ze worden wel de ‘Pink Floyd’ van de Lage Landen genoemd. 50 jaar bestaan ze al: de Nits, of Nits zoals ze nu officieel heten. Een fenomeen voor iedereen ouder dan 40 jaar, voor jongeren misschien een onbekende naam uit de jaren ’80.

De afgelopen 50 jaar werden gekenmerkt door de successen, maar er waren ook dieptepunten. Zanger Henk Hofstede werd twee jaar geleden getroffen door een zeldzame spierziekte: myasthenia gravis. Toch staat hij komend weekend twee keer in een vol Carré. ”Ik had een half jaar geleden niet gedacht dat ik het zou kunnen. De spierziekte tast mijn spreken en slikken aan. Zonder medicijnen zou ik hier een beetje een raar verhaal houden. Op het moment dat ik het kreeg, dacht ik dat mijn wereld instortte. Maar zodra dat ik wist dat het medicijn er is begon het proces weer; ik wil het zo graag. Ik wil nummers schrijven en opnemen.”

Een ander dieptepunt was een brand die de volledige studio van de Nits verwoestte in 2022, met de hele geschiedenis van de band erin. ”Dat is het grootste verlies”, zegt Rob Kloet. ”Die spullen dat regel je wel weer. De fans hebben een prachtige inzameling gedaan, en we konden weer spullen kopen. Het probleem is de hele historie die je in een keer is ontnomen. Het archief en opnames.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen