Marjan Minnesma en Henk Vermeer over de uitspraak van Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stelt in de zaak tegen de Zwitserse regering dat er mensenrechten worden geschonden als er te laks klimaatbeleid wordt gevoerd. Deze beslissing van het Hof in Straatsburg kan een belangrijk precedent vormen voor toekomstige zaken. Wat betekent dat voor ons in Nederland? En wat betekent dit voor Europa? Directeur en oprichter van Urgenda Marjan Minnesma en Tweede Kamerlid Henk Veerman (BBB) schoven aan bij Op1.

Voorvrouw Marjan Minnesma voorziet in de toekomst dan ook meer vergelijkbare zaken als landen niet doen wat ze hebben beloofd. ‘’Het zou kunnen dat we meer zaken gaan zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

BBB-kamerlid Henk Vermeer reageerde ontstemd. Hij uitte zijn zorg op X en stelt dat ‘de nationale democratische instituties worden bedreigd door ongekozen (Europese) rechters’. De rechter spreekt zich uit over beleid, maar kijkt hierbij volgens Vermeer slecht naar één belang. ‘’Als volksvertegenwoordiger moeten we altijd meerdere belangen afwegen.”

Daaraan voegt hij toe dat het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens volgens hem is bedoeld voor individuen en niet voor groepen mensen. ‘’ Zoals wij ertegen aan kijken is het verdrag zo niet bedoeld. Dus dit gaat grote gevolgen hebben en daar maken wij ons ernstig zorgen over.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ons houden aan verdragen

Toch zijn Minnesma en Vermeer het over één ding eens: we dienen ons aan ondertekende verdragen te houden. Vermeer benadrukt dan ook het belang om alle verdragen waar wij onze handtekening onder hebben gezet nog eens goed tegen het licht te houden. Minnesma wijst op het feit dat de overheid zelf haar handtekening onder het klimaatverdrag van Parijs heeft gezet. ”De rechter zit niet op de stoel van de overheid. De overheid heeft dit zelf besloten, maar houdt zich er niet aan.”

Kijk hier het hele gesprek met Marjan Minnesma en Henk Vermeer terug.

Vergelijkbare artikelen