Randy Knol en Bert Homan over Middel X

Randy Knol is voorzitter van Stichting “Ximena’s Vlinder”. Hij verloor zijn 19-jarige dochter Ximena aan Middel X en klaagt nu de Nederlandse staat aan. Knol wil een verbod op het zelfdodingspoeder. Bert Homan, bestuurslid van de Coöperatie Laatste Wil, wil dergelijke middelen juist niet verbieden. Hij vindt dat mensen zelf mogen beslissen over hun einde. Beide heren schoven aan bij Op1 en gingen met elkaar in gesprek.

In wat uiteindelijk hun laatste contact bleek, verzekerde Ximena haar vader ervan dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. “Ze zei: papa, je hoeft niet bang te zijn, ik laat jou nooit in de steek.”
De introductie van het middel X heeft volgens Randy Knol een drempelverlagende werking. “Dan haal je alle pijlers weg die preventief werken tegen zelfdoding.” Het middel heeft particulier geen enkele toepassing is zijn stellige overtuiging.

“Dat wil niemand bij zijn geliefde op die manier zien”

Ook verzet Randy zich tegen het statement dat Middel X zou zorgen voor een pijnloze, humane dood. ‘’We hebben gezien hoe ze er aan toe was toen ze werd gevonden. Dat is een beeld wat op je netvlies gebrand zit. Dat wil niemand bij zijn geliefde op die manier zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Bert Homan van Coöperatie Laatste Wil is tegen een verbod op Middel X. Vanuit het recht op zelfbeschikking moeten mensen volgen hem zelf kunnen beslissen over hun einde. “Er is een ruime meerderheid in het land die vindt dat mensen afscheid moeten kunnen nemen van het leven als dat gebeurt op een goed gereguleerde manier.”

Desalniettemin lijken de twee partijen elkaar te vinden in de gemeenschappelijke overtuiging dat mensen het verdienen om menswaardig te sterven en dat dit gesprek in de samenleving moet worden gevoerd.

 

 

Vergelijkbare artikelen