Naomi Mestrum en Dilan Yeşilgöz over antisemitisme in Nederland

Het aantal antisemitische incidenten is afgelopen jaar explosief gestegen, blijkt uit nieuw onderzoek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De fractieleiders in de Tweede Kamer kwamen laatst al met een gezamenlijke verklaring tegen antisemitisme, maar volgens CIDI-directeur Naomi Mestrum moet het niet bij woorden blijven. Bij Op1 pleit ze met VVD-leider Dilan Yeşilgöz voor een doortastende aanpak om antisemitisme terug te dringen.

Na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, is er sprake van een stijging van  800% ten opzichte van de ruim 3 jaar daarvoor. ‘’Het baart zo veel zorgen dat we niet langer kunnen zwijgen. Er moet iets gebeuren”, aldus Naomi Mestrum, directeur van het CIDI.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het tipje van de ijsberg

De drempel om een antisemitisch incident te melden is hoog, waardoor veel ook niet wordt gemeld. Wat er nu bekend is aan incidenten, is dan ook het tipje van de ijsberg, stelt Naomi Mestrum. “We hebben het over een situatie die we in de afgelopen 40 jaar dat we het antisemitisme monitoren nog niet eerder hebben gezien”.

Dilan Yeşilgöz zet zich al jaren in tegen antisemitisme en wil dat iedereen die bij de politie aangifte doet van antisemitisme zich serieus genomen voelt. Maar ze benadrukt dat de rechtspraak een sluitstuk is. “We moeten als samenleving opstaan.”

Kijk het hele gesprek met Naomi Mestrum en Dilan Yeşilgöz terug.

Vergelijkbare artikelen