Onrust en woede in Groningen: Eerste Kamer vertraagt besluit gaswinning

In Groningen heerst veel onrust en woede nadat de Eerste Kamer gisteravond besloot de behandeling van het wetsvoorstel voor de definitieve sluiting van het Groninger gasveld uit te stellen. Als reactie op dit uitstel van het stoppen met gaswinning dreigde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief op te stappen. Hij is samen met Groningers Merel Jonkheid en Jan Wigboldus en Thomas van Groningen te gast bij Op1.

In Groningen heerst opnieuw een golf van onrust en woede, nadat de Eerste Kamer onverwacht het besluit om de gaskraan definitief dicht te draaien, uitstelde. Wat aanvankelijk leek op een formaliteit in de Eerste Kamer, werd plotseling een bron van frustratie voor de Groningers, die zich opnieuw genegeerd voelen.

‘Het is een puinhoop’

Het leek een hamerstuk te worden, maar de Eerste Kamer gooide roet in het eten en ineens lijkt het einde van de gaswinning in Groningen minder definitief. Het leidt tot woede en verbijstering onder Groningers, vertelt Merel Jonkheid, een inwoner van de provincie. “Ik werd wakker met een rotgevoel. Het is gewoon pijnlijk. Als Groninger voel je je weer niet serieus genomen.” Dat laatste zorgt voor stress bij veel Groningers, blijkt ook uit onderzoek. Maar volgens Jonkheid dringt dat niet door bij niet-Groningers. “Buiten Groningen is er weinig bewustzijn over de ernst hiervan, terwijl het nog steeds een puinhoop is.”

Jan Wigboldus, een andere Groninger, legt uit waarom het uitstel van de Eerste Kamer hem zo raakt. “Het is toch ook je beroep? Je bent Eerste Kamerlid. Dan hoor je je zaken te kennen.” Dat is volgens de teleurgestelde Wigboldus hier zeker niet het geval. “Het is telkens dezelfde fout. We hebben al zo vaak meegemaakt dat er grote beloften worden gedaan”, besluit de Groninger.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Leveringszekerheid

De staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, gaf toe dat de situatie ook hem raakte. “Het was een mix van boosheid en verdriet. Ik voelde een golf van emotie opkomen.” Volgens de staatssecretaris koppelt de Eerste Kamer de Groningse gaswinning aan een wet die hier helemaal niks mee te maken heeft: een wet over leveringszekerheid. “Dat hebben zo ook toegegeven, maar dan zeggen ze wel tegen Groningers ‘wacht nog maar anderhalf jaar’, terwijl er al jaren discussie is. Er is een enorme stapel aan rapporten van de enquêtecommissie, daarvan is een heel deel leveringszekerheid. Hoe kun je dan zeggen dat de discussie niet is gevoerd?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de gaswinning in Groningen terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen