Mayken Jonkman over drie nieuwe Van Gogh’s in het Rijksmuseum

Ondanks zijn grote liefde voor het Rijksmuseum hing er tot verkort maar één Van Gogh-schilderij in het hele museum. Tot nu: dankzij een genereuze kunsthandelaar komen daar nu drie ‘gebruikleende’ werken van de beroemde schilder bij. Conservator voor het Rijksmuseum Mayken Jonkman is dolblij vertelt waarom het museum nu eindelijk het hele verhaal van Van Gogh kan vertellen.

Ze hebben gisteravond de schilderijen opgehangen. Mayken kent ze al een tijdje, want ze staan al eventjes bij hen in het schilderijenatelier. Dan op een gegeven moment wordt het een soort onderdeel van het meubilair. ”Uiteindelijk werden ze aan de muur gehangen en wordt het licht erop gezet. Dan komen ze zo ontzettend van die muur af en dat is echt sprankelend”, vertelt Mayken.

Voor het eerst in Rijksmuseum

De schilderijen zijn eigendom van Pieter en Nelly de Boer. Zij hebben ze in de jaren 40 à 50 gekocht. De schilderijen zijn onderdeel geweest van hun bezit. Ze hebben altijd bij hun thuis gehangen, maar ze lenen ze heel gul uit. De schilderijen waren ook al te zien op tentoonstellingen en overal ter wereld, maar nu voor het eerst een aantal jaar in het Rijksmuseum.

”We hebben één Van Gogh al aan de muur hangen, maar nu kunnen we voor het eerst bijna elke fase van Van Goghs ontwikkeling laten zien.” In die zaal waar de schilderijen hangen, hangen er ook kunstenaars die zich verhouden tot Van Gogh.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen