Artsen over desinformatie op TikTok en hun tegenoffensief

Artsen zijn bezorgd over de verspreiding van desinformatie door influencers op TikTok en begonnen daarom een tegenoffensief met het TikTok-account ‘Dokters Vandaag’. Samen met zeven andere medisch specialisten neemt huisarts Stefan van Rooijen video’s op om vragen te beantwoorden en desinformatie tegen te gaan. Volgens artsen is het belangrijk om deze trend te doorbreken en de gezondheid en het welzijn van mensen te beschermen. Van Rooijen schuift samen met hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn aan in Op1

Een toename aan huidkanker, doordat het gebruik van zonnebrandcrème wordt ontraden. En een voedingssupplementenindustrie waar miljarden in omgaan: Gezondheidsinfluencers nemen de rol van dokters steeds meer over. ‘Hoog tijd voor een tegenoffensief’, zegt een groep artsen, waaronder huisarts Stefan van Rooijen

In de steeds veranderende digitale wereld waarin sociale media een cruciale rol spelen, staat de gezondheidszorg voor nieuwe uitdagingen. Een opvallende ontwikkeling is de opkomst van gezondheidsinfluencers die via platforms zoals TikTok en Instagram-advies geven over gezondheid en welzijn. Maar achter de glinsterende filters schuilt een groeiend probleem: de verspreiding van desinformatie die de gezondheid van mensen in gevaar brengt.

Tegenoffensief TikTok

Het is deze combinatie van misinformatie en commercie die van Rooijen en een groep toegewijde artsen heeft aangemoedigd om een tegenoffensief te lanceren. Ze geloven dat het tijd is om de waarheid terug te brengen naar de voorgrond van de gezondheidsdiscussie op sociale media. Volgens van Rooijen zijn er in Nederland genoeg medische problemen en mensen met klachten, maar filmpjes van mensen zonder diploma op TikTok of Instagram gaan daar niet bij helpen. “We hebben in Nederland veel problemen, maar de oplossing ligt niet bij influencers die hun winkelmandje willen vullen”, aldus de huisarts, die met zijn eigen TikTok-account bijna 30.000 volgers heeft en met het nieuwe TikTok-account ‘Dokters Vandaag’ al bijna 10.000.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het tegenoffensief van huisartsen tegen misleidende filmpjes op TikTok of Instagram terug.

Vergelijkbare artikelen