Beatrice de Graaf en Lotte Jensen over hoe we beter voorbereid kunnen zijn op crisis

Het lijkt wel alsof we steeds vaker geteisterd worden door rampen, oorlogen en epidemieën. Niet alleen onze veiligheid en welzijn worden bedreigd, maar het kruipt ook onder onze huid. We staan opeens tegenover elkaar en vertrouwen elkaar niet meer. Hoe overleeft een samenleving een crisis? Hoogleraren Beatrice de Graaf en Lotte Jensen doen samen met vijf universiteiten onderzoek naar hoe we beter voorbereid kunnen zijn en vertellen erover in Op1.

We leven in rare tijden, we zien veel meer crisis en er wonen steeds meer mensen in de buurt van crisis. Aan de andere kant worden we steeds beter in het gooien van geld en in technische hulpmiddelen tegen een crisis. Alleen al in de coronacrisis is in anderhalf jaar tijd 85 miljard euro weggezet. Daardoor is Nederland economisch en financieel gezien redelijk snel uit de crisis gekomen. ”Wat wij zeggen in ons project: hebben we met elkaar wel genoeg stilgestaan bij de sociale, culturele en bestuurlijke consequenties?”, zegt De Graaf. We kunnen het technische en financieel wel aan, maar sociaal, mentaal, cultureel niet.

Hoe krijg je de samenleving mee?

”Daarom kiezen wij het multidisciplinaire perspectief. We kiezen ook een historisch perspectief om te laten zien dat er heel veel patronen door de geschiedenis heen terugkeren”, aldus Jensen. De coronacrisis heeft heel veel parallellen met de choleracrisis in de 19e eeuw. Toen waren er al rellen tegen de maatregelen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen