Jeroen van Zanten over het leven aan boord van een onderzeeboot

Terwijl de meeste mensen niets moeten hebben van de beklemmende wereld aan boord van een onderzeeboot, kan Kapitein ter zee Jeroen van Zanten niet wachten tot het luik weer dichtvalt. In Op1 schuift Jeroen van Zanten, commandant van de onderzeedienst, aan. Hij zal ons meenemen in het leven aan boord van een onderzeeboot.

De kracht van onderzeeboten is haar heimelijkheid, dus ze willen graag dat ze niet gezien, gehoord of gedetecteerd worden. De kracht is dat mensen niet weten dat de onderzeeboten er eigenlijk zijn. Een geluidsprofiel is daar belangrijk bij.

Heimelijkheid

Als iemand wat laat vallen dan pakt hij de telefoon en zegt: ‘Sorry, ik liet mijn kopje vallen.’ Van Zanten: ”We weten dan dat het komt door een eigen bemanningslid en niet dat we iets van buiten gehoord hebben.” Als je vaker een kopje laat vallen dan krijg je een papieren bekertje, lacht Van Zanten. De heimelijkheid is heel belangrijk. Bij de missies van de onderzeeboot commandanten staat op één altijd de veiligheid van de bemanning en het platform en op twee altijd het niet gedetecteerd blijven. Daar zit volgens Van Zanten de kracht.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen