Meinie Nicolai en Brigitte Hoeben over de dreigende hongersnood in Gaza

Als Israël het offensief op Rafah doorzet, krijgt meer dan de helft van de Palestijnen in Gaza te maken met ‘catastrofale’ omstandigheden. Dat staat in een gisteren verschenen rapport en betekent dat de hongersnood zo groot wordt dat er nog meer doden vallen. Meinie Nicolai van Artsen zonder Grenzen België schuift aan bij Op1 met het laatste nieuws over de situatie daar.

‘’Wij zouden zoveel meer moeten en kunnen doen, maar omdat het te onveilig is kunnen we dat niet doen,’’ vertelt Meinie. Als Israël aanvalt, zeggen ze van tevoren dat ze daar weg moeten. Meinie vertelt dat ze al negen gezondheidscentra of ziekenhuizen hebben moeten verlaten omdat hen geordonneerd was om te evacueren.

Ziekenhuis moeten verlaten

‘’Ons personeel heeft het ziekenhuis moeten verlaten omdat ze zich te onveilig voelen,’’ vertelt Meinie. Er waren sluipschutters rond het ziekenhuis en tanks kwamen dichterbij. Vanaf 5 uur ‘s middags tot 7 uur ‘s morgens moeten ze eigenlijk binnen blijven, dat is wat Israël hen vertelt. De bombardementen zijn dan op 5 à 6 kilometer van waar zij slapen. ‘’Je voelt de muren trillen,’’ aldus Meinie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen