Herman van der Heul, Yvonne Koster-van Schuylenburch en Henne Holstege over 100-plussers in Nederland

Honderd jaar oud worden. Het is voor velen een droom, maar het is slechts weinig mensen gegeven. Hoe kan het dat sommige mensen moeiteloos en gezond de mijlpaal van 100 bereiken, terwijl anderen geplaagd worden door ziekte, zwakte en dementie? Herman van der Heul en Yvonne Koster-van Schuylenburch, beiden meer dan een eeuw oud, schuiven aan bij Op1 samen met biochemicus Henne Holstege, die al tien jaar onderzoek doet naar vitale 100-plussers.

Havermout als ontbijt

Iedere ochtend een ontbijt met havermout, dat is volgens Yvonne het geheim. Dat maakt Yvonne elke dag zelf en is volgens haar heel makkelijk te maken. ‘’Je neemt een grote soepkom, daar doe je de havermout, melk en een theelepel rietsuiker in. Dat roer je om, dek je af en zet je in de koelkast. Dan kan de havermout even uitzetten.’’ Ze maakt het dan nog lekkerder door blanke rozijnen en cranberry’s toe te voegen. Alles zet dan uit en de volgende ochtend heeft Yvonne in drie minuten haar ontbijt. ‘’Dat zet ik nog drie minuten in de magnetron en dan eet ik het op. Tot 12:00 uur heb ik dan geen honger meer.

Reizen

Yvonne heeft heel veel gereisd in haar leven. Toen we trouwden zei mijn man: ‘We krijgen vandaag of morgen een nieuwe vloerbedekking.’ Yvonne reageerde toen met: ‘Nee, doe maar niet. Ik ga liever een reis boeken.’ Ze is onder andere in Amerika, Canada, Japan, Maleisië, Indonesië en Hongkong geweest. Ook Herman heeft veel van de wereld gezien. ‘’Malaga, Singapore, Thailand, Israël, Zuid-Afrika, Indonesië.’’ Hij hoopt dat het reizen ervoor heeft gezorgd dat hij jong blijft.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen