Roxane van Iperen analyseert de ruk naar rechts

Roxane van Iperen schreef in coronatijd het essay ‘Eigen Welzijn Eerst’, over een middenklasse die steeds bevattelijker wordt voor radicaal-rechts. En over wellness-rechts; gelikte social media-accounts vol moeder-content, die onder het mom van zelfzorg allerlei alt-right theorieën de wereld in helpen. Twee jaar en een landslide overwinning voor rechts later gaat ze met een geupdate versie het theater in. Waarom is het erg als Nederland wat rechtser, conservatiever en vaccin-kritischer wordt? 

In een tijd waarin extremisme zich als een schaduw verspreidt over de samenleving, trekt schrijver en opiniemaker Roxane van Iperen aan de alarmbel. Met bezorgdheid wijst ze op een verontrustende trend: gewone mensen lijken steeds vatbaarder te worden voor extreme ideeën, met name als het gaat om kwesties zoals vaccinaties. Van Iperen schreef in coronatijd haar spraakmakende essay ‘Eigen Welzijn Eerst’ en gaat daar nu mee het theater in.

Rode loper

Met de aanstaande vorming van een rechts kabinet, werpt Van Iperen een kritische blik op de politieke dynamiek die volgens haar bijdraagt aan de normalisatie van extremistische denkbeelden. “Die centrumrechtse partijen hebben de rode loper uitgelegd voor heel veel van het extreem gedachtegoed wat nu genormaliseerd is”, aldus Van Iperen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Roxane van Iperen terug.

Vergelijkbare artikelen