Moet er vaccinatieplicht voor de kinderopvang komen?

Arne Dijkstra en Ellen Kielenstijn verloren allebei een kind, de een aan mazelen, de ander aan kinkhoest. Ze roepen ouders op om hun kinderen te vaccineren. Ondertussen pleit de VVD voor een vaccinatieplicht in de kinderopvang. Emmeline Bijlsma van de brancheorganisatie kinderopvang reageert. Allen zijn te gast bij Op1.

In steeds meer regio’s is er sprake van een dalende vaccinatiegraad. Er zijn dit jaar in Nederland al vier baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest. De VVD komt opnieuw met een omstreden wetsvoorstel

Kinderen weigeren bij dagverblijf

De vaccinatiegraad in Nederland daalt gestaag, op sommige plaatsen zelfs tot onder de zorgwekkende 65%. In reactie op deze zorgwekkende trend dringt VVD-Kamerlid Sophie Hermans aan op maatregelen om de verspreiding van ziekten te beperken. Hermans pleit ervoor dat bij een te lage vaccinatiegraad ongevaccineerde kinderen geweerd worden uit kinderdagverblijven. Haar motivatie is duidelijk: “Je moet je kind onbezorgd naar de kinderopvang kunnen brengen”, aldus Hermans.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Afschuwelijk

Deze oproep komt niet uit het niets. Vader Arne en moeder Ellen kennen de verschrikkelijke gevolgen van het niet vaccineren maar al te goed. Arne verloor zijn dochter aan kinkhoest, terwijl Ellen haar zoon verloor aan de mazelen. Beide kinderen waren ongevaccineerd. In een hartverscheurende oproep benadrukken Arne en Ellen het belang van vaccinatie. “Ieder kind dat het krijgt, is er eentje te veel. Het is echt afschuwelijk”, deelt Ellen met emotie in haar stem.

Deze tragische gevallen benadrukken de cruciale rol die vaccinatie speelt in het beschermen van individuen en de samenleving als geheel tegen potentieel levensbedreigende ziekten. Hermans’ voorstel tot het weren van ongevaccineerde kinderen uit kinderdagverblijven heeft tot doel de kwetsbare groepen, waaronder baby’s die nog te jong zijn om volledig gevaccineerd te zijn, te beschermen tegen de verspreiding van ziekten.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over een vaccinatieplicht terug.

Vergelijkbare artikelen