Peter Werkhoven en Wouter Karssen over een zelfrijdende auto die de toekomst kan voorspellen

Een zelfrijdende auto, die de toekomst kan voorspellen en daarmee ongelukken voorkomt. Onderzoekers van TNO hebben succesvol een auto getest, die met behulp van kunstmatige intelligentie een paar seconden in de toekomst kan kijken. En juist die paar seconden kunnen levens redden, denkt Peter Werkhoven. Vanavond vertelt de TNO-onderzoeker samen met auto-journalist Wouter Karssen hoe de auto werkt.

Menselijke bestuurders maken best veel fouten. Er zijn 1,5 miljoen slachtoffers per jaar wereldwijd. In Nederland zijn dat er ruim 700. Als je kijkt naar mensen hoe snel ze reageren, denken, zien, afgeleid raken dan is er wel potentie om dat door computers, kunstmatige intelligentie, beter te laten doen. Dan moet je het ook wel beter doen.

Nieuwe situaties

We zijn robots aan het trainen om reddingswerk te doen. Die moeten we leren om een deur open te maken. Terwijl op allerlei YouTube filmpjes robots ziet zijn die salto’s maken en tassen gooien. Een deur open doen, dat kunnen we maar pas. Dat geldt ook voor intelligente auto’s. Nieuwe situaties herkennen ze niet, dus we moeten redeneervermogen toevoegen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen