Anton Philips over zijn werk als relatiecoach

Terwijl zijn familie groot werd door het maken van gloeilampen, laat Philips-kleinzoon Anton het licht weer schijnen in moeizame relaties. De inmiddels 92-jarige Anton, die niet in het familiebedrijf is blijven hangen, werkt als coach nog steeds elke dag met koppels aan hun relatie. Wat moet je doen om je relatie goed en leuk te houden? Anton vertelt het bij Op1.

Het allerbelangrijkste is volgens Anton communicatie. “Daar begint het mee.” Als mensen bij hem komen zet hij ze aan de andere kant van de tafel met hun gezicht naar elkaar toe. Dan leert hij ze communiceren. “Als je het niet met elkaar eens bent dan is het eigenlijk alsof je allebei op je eigen eiland zit.”

Communicatie

Anton: “Wat ik ze leer is dat degene die op het ene eiland zit de ander kan vragen: ‘Wil je komen luisteren naar mij?’.” Degene die luistert is de ontvanger en degene die praat is de zender. De enige taak van de ontvanger is om al zijn overtuigingen op zijn eigen eiland te laten. Diegene moet dan niet alleen luisteren, maar ook herhalen wat hij gehoord heeft.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen