Opening van het Nationaal Holocaustmuseum werd overschaduwd door demonstranten

De opening van het Nationaal Holocaustmuseum werd afgelopen zondag verstoord door gejoel en geschreeuw van demonstranten. Een felle maatschappelijke discussie barstte los: had burgemeester Halsema moeten ingrijpen? In de Tweede Kamer werd vandaag aangedrongen op een debat over de grenzen aan het recht op demonstratie. Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt het recht op demonstratie een groot goed, maar pleit voor het respecteren van herdenken. Bij Op1 licht ze haar pleidooi toe.

De opening van het Nationaal Holocaustmuseum, afgelopen zondag, werd overschaduwd door tumult en geschreeuw van demonstranten. Deze verstoring veroorzaakte een maatschappelijke discussie  over de grenzen van het recht op demonstratie en de rol van autoriteiten bij dergelijke gebeurtenissen.

“Te dichtbij”

Sommigen zijn van mening dat demonstraties moeten worden toegestaan. Ongeacht de locatie. Als een fundamenteel recht op vrijheid van meningsuiting. Anderen, zoals Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zijn van mening dat er grenzen moeten zijn aan het demonstratierecht, vooral op plaatsen die een diepe symbolische betekenis hebben, zoals een Holocaustmuseum.

Mirjam Bikker zegt dat het niet goed was dat het protest zo dicht bij het holocaustmuseum plaatsvond. Ze maakt zich zorgen dat we altijd respect moeten hebben voor het herdenken en eren van slachtoffers van historische tragedies, zelfs als er protesten zijn. “Op deze plek, zo dichtbij, dat had niet zo moeten kunnen,” benadrukt de ChristenUnie-leider.

De Tweede Kamer wil een debat over de grenzen van demonstreren na het protest bij de opening van het holocaustmuseum. “Het recht op demonstratie is niet iets wat je zomaar overal en altijd moet kunnen doen’’, aldus Mirjam Bikker.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen