Wouter de Winther praat ons bij over de formatie

Deze week is van cruciaal belang voor de vorming van een nieuw kabinet, omdat de deadline voor het eindverslag van informateur Kim Putters aanstaande donderdag is. Vandaag komen de vier partijleiders van PVV, VVD, BBB en NSC, voor het eerst sinds Omtzigt eruit stapte, weer samen. In Op1 praat politiek commentator Wouter de Winther ons bij.

Er is nog niemand weggelopen en dat betekent dat er dus kennelijk zicht is om vandaag de knoop door te hakken. Dan moet er toch echt duidelijk worden of zij met elkaar een vehikel willen optuigen. ‘’Het belangrijkste is denk ik dat er vanuit de vier partijen een vorm van commitment wordt afgesproken’’, zegt De Winther.

Vertrouwen weg?

Het feit dat men aan tafel blijft, zou je kunnen wel kunnen zeggen dat het vertrouwen terug is. ‘’Ik heb verslag gedaan van datgene wat daar binnen kamers gebeurd is, maar ik weet niet of dat vertrouwen onderling afhankelijk was van het feit dat er een podcast was verschenen.’’

Je kon je volgens De Winther wel afvragen of het überhaupt wat zou worden, omdat er bij de mensen die met elkaar moesten praten zoveel ergernis, frustratie en wanhoop zat.

Reacties podcast

De Winther ziet Omtzigt af en toe reageren dat hij niet wil reageren op hetgeen wat de Winther vermeld heeft. ‘’Dat komt precies overeen met de reacties van een heleboel mensen, namelijk dat niemand heeft versproken wat ik in die podcast vertelt heb’’, aldus De Winther. Dan geef je volgens hem eigenlijk ook aan dat je het er liever niet over wilt hebben.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen