Kajsa Ollongren over de laatste internationale ontwikkelingen

Minister van Defensie Kajsa Ollongren doet haar werk onder hoogspanning. Afgelopen weekend was ze op bezoek bij Nederlandse mariniers in Noord-Noorwegen, die deelnemen aan de grootste NAVO-oefening in de geschiedenis van het Bondgenootschap, vlak bij de Russische grens. Op hetzelfde moment voer het luchtverdedigingsfregat Zr.Ms. Tromp uit om de scheepvaart in de Rode Zee te gaan beschermen, en voerde de luchtmacht voedseldroppings uit boven Gaza. In Op1 vertelt de minister over haar ervaringen en de laatste ontwikkelingen.

Ollongren: ‘’We waren nu heel dicht bij de Russisch grens, eigenlijk dichterbij dan ooit tevoren. De oefening in zichzelf is ook bedoeld om Rusland te laten zien dat de NAVO er is.’’

Nieuw model

De NAVO is het grootste en sterkste militaire bondgenootschap ter wereld, daar is geen twijfel over mogelijk. Zweden is net toegetreden en er zijn 32 landen lid, die veel samen kunnen. Zo’n oefening is wel nodig en moet je met elkaar doen’’, zegt Ollongren.

Sinds vorig jaar zomer is er nu ook een nieuw model, het New Force Model. Dat bestaat onder andere uit regionale plannen en die plannen moeten allemaal gevuld worden door de lidstaten met de capaciteiten. ‘’We zijn denk ik al een heel eind, maar we zijn natuurlijk nog niet helemaal klaar’’, aldus Ollongren.

Militaire mobiliteit

Ze oefenen ook op militaire mobiliteit. Dat gaat over hoe snel ze spullen, die in bijvoorbeeld Rotterdam aankomen, door Nederland, Duitsland en Polen naar het oostfront kunnen krijgen. ‘’Ik heb een paar weken geleden met onze Duitse en Poolse buren een afspraak gemaakt dat we met zijn drieën ervoor gaan zorgen dat we dat op orde gaan krijgen’’, zegt Ollongren.

In Zweden is momenteel ook zo’n grote oefening gaande, waar de Scandinavische landen laten zien dat ze die route gereed maken voor dat soort transport.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen