Jimmy Dijk, Chris Stoffer, Ankie Broekers-Knol en Thomas van Groningen in de politieke vrijdag

VVD-prominent Ankie Broekers-Knol heeft medelijden met Kim Putters. In Op1 uit ze haar bezorgdheid over de uitdagingen waar de informateur Kim Putters voor staat. “Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Ik vind het onbegrijpelijk dat ik nog niks inhoudelijks heb gehoord.”

Na meer dan honderd dagen lijkt de formatie nog steeds vast te zitten. De partijen PVV, NSC, VVD en BBB vinden geen grond voor een meerderheidscoalitie. Broekers-Knol merkt op: “Dat het ergens op knalt en mensen zeggen: wij willen niet dit en zij willen per se dat, dan kan ik me er iets bij voorstellen. Maar ik zie maar niks.”

BBB flirt met SGP

De formatie lijkt dus muurvast te zitten. Is er dan helemaal geen mogelijkheid meer tot een nieuw kabinet? De formerende partijen blijven hun uiterste best doen om tot een coalitieakkoord te komen, en daarbij wordt zo af en toe geflirt met andere partijen. Zo zei Caroline van der Plas dat in haar optiek de SGP best onderdeel mag uitmaken van de nieuwe coalitie.

Maar wil de SGP, de oudste politieke partij van Nederland, dat wel? Het zou de eerste kabinetsdeelname zijn voor de partij. Volgens Chris Stoffer, de leider van de Staatkundig Gereformeerde Partij, is dat niet aan de orde. “Ik leg de verantwoordelijkheid bij de winnaars.”

Omtzigt reageert

SGP legt de verantwoordelijkheid dus bij de winnaars, zoals de partij van Pieter Omtzigt. Nieuw Sociaal Contract werd net voor de verkiezingen opgericht en haalde gelijk twintig zetels. Wat volgens de verkiezingsuitslag pleit voor deelname aan het kabinet. Maar dat loopt stroef.

Politiek commentator Wouter de Winther vertelde in zijn podcast over Pieter Omtzigt aan de formatietafel. Het zou bizar zijn wat er zich daar afspeelt. De NSC-leider zou meerdere keren huilend weggelopen zijn. Thomas van Groningen checkt dit verhaal bij de woordvoerder van Omtzigt en leest in Op1 zijn bericht voor. “Het gepraat en geroddel via de media is illustratief voor het hele probleem. Ik doe er niet aan mee.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Moet je dat wel doen?”

Terwijl er door onderhandeld wordt over de formatie, was demissionair minister-president Mark Rutte in Oekraïne. Daar zette hij zijn handtekening onder de 10-jarig veiligheidsovereenkomst die ons land geeft aan Oekraïne. Jimmy Dijk en Chris Stoffer hekelen de manier waarop dit gebeurt. “Moet je als demissionair kabinet, zonder dat de Kamer erover spreekt, dat wel doen?”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe minister-president?

Of diezelfde Mark Rutte in zijn ambt blijft tot er een nieuw kabinet is geformeerd blijft de vraag. Hij gaf eerder al aan open te staan voor de baan van secretaris-generaal bij de NAVO. Hij zou dan de opvolger worden van Jens Stoltenberg. Stoltenbergs ambt loopt waarschijnlijk eerder af dan dat er in Nederland een nieuw kabinet zit. Als dat gebeurt, wie moet Rutte dan vervangen?

Een logische optie zou Dilan Yesilgöz kunnen zijn. Zij is immers de nieuwe leider van de VVD. De vervanger van Mark Rutte. In de ogen van VVD-prominent Ankie Broekers-Knol is dat niet zo logisch. Dat zou het formeren in de weg zitten. Wie zou het dan moeten doen? “Johan Remkes.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen