Kunnen Oekraïners weer terugkeren naar hun land?

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de opvang van Oekraïners in ons land. Het aantal gevluchte Oekraïners neemt alleen maar toe, terwijl het centrale aanmeldcentrum in Utrecht overvol zit en daarom tijdelijk gesloten is. Hoe moet het verder met de opvang, terwijl de oorlog voortduurt? We praten erover met BBB-Kamerlid Mona Keijzer en GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri.

Kunnen Oekraïners weer terugkeren naar hun land? We moeten ons erop voorbereiden dat Oekraïners voor lange tijd onderdeel gaan uitmaken van onze samenleving. Nederland ontving hen met open armen. Binnen een jaar zouden ze wel weer terugkeren, dachten we. Een moeilijke discussie, die we wél moeten voeren, vinden Mona Keijzer van de BBB en Kati Piri van GroenLinks- PvdA.

Kunnen Oekraïeners terug?

In de nasleep van de conflicten en crisissen in Oekraïne staan Nederland en andere Europese landen voor een uitdagende taak: de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Een vraag die nu prominent naar voren komt, is in hoeverre de opvang sober moet zijn en of het tijd is om na te denken over de terugkeer van Oekraïners naar hun thuisland.

Kunnen sommige Oekraïners alweer terug? Een moeilijke discussie, die we wél moeten voeren, vindt Mona Keijzer. ‘’Ik neem het de BBB kwalijk dat ze in elk debat de solidariteit richting Oekraïne ondermijnen’’, zegt Kati Piri.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kati Piri en Mona Keijzer terug.

Vergelijkbare artikelen