Dreigt er een nieuwe pandemie?

Bij een nieuwe pandemie zullen er in Nederland weer te weinig IC-bedden zijn, daarvoor waarschuwen medisch experts. Hoe kan het dat we nog steeds niet goed voorbereid zijn? We praten erover met arts-microbioloog Jean-Luc Murk en epidemioloog Alma Tostmann. 

Je zou het niet verwachten: maar bijna twee jaar na corona blijkt ons land niet voorbereid op een nieuwe pandemie. Een pandemie die zéker gaat komen. Hebben we dan niets geleerd?

Pandemie komt er zeker

In maart 2020 stond de wereld stil toen het coronavirus zich als een ongecontroleerd vuur verspreidde. Twee jaar later lijkt het stof van de pandemie neergedaald, maar zijn we werkelijk voorbereid op een nieuwe dreiging? Epidemioloog Alma Tostmann en arts-microbioloog Jean-Luc Murk waarschuwen dat het antwoord een verontrustend ‘nee’ is.

“We weten niet wat voor pandemie er komt en wanneer, maar dat deze komt, is zeker,” zeggen ze. Het is een harde realiteit die ons land lijkt te negeren, ondanks de pijnlijke lessen die we uit de coronacrisis hadden kunnen trekken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hebben we geleerd van corona?

Tijdens de eerste golf werden landen over de hele wereld overvallen door het onbekende virus. De gezondheidszorgsystemen stonden onder immense druk, er was een tekort aan beschermingsmiddelen en er was verwarring over de juiste aanpak. In de nasleep van deze mondiale tragedie hadden landen zoals Nederland de kans om te leren en voor te bereiden op toekomstige pandemieën.

Terwijl de wereld doorgaat met vaccinatiecampagnes en het herstel van de economie, is het van cruciaal belang dat landen niet in slaap vallen als het gaat om pandemische voorbereiding. Het is tijd om lessen te trekken uit het verleden en te investeren in een veerkrachtig en adaptief gezondheidssysteem dat bestand is tegen de onzekerheden van de toekomst.

Kijk hier het hele gesprek over een mogelijk nieuwe pandemie terug.

Vergelijkbare artikelen