Guy Weski over Marengo: ”Op gegeven moment geen eerlijk proces meer”
Levenslang voor Ridouan Taghi en twee medeverdachten. 14 andere verdachten kregen straffen variërend van 1 tot bijna 30 jaar. Na een proces van ruim zes jaar deed de rechtbank in Amsterdam dinsdag uitspraak in het liquidatieproces Marengo, een van de grootste rechtszaken ooit. In Op1 bespreken we de uitspraak en het proces met alle hoofdrolspelers: persrechter Paul Waarts, recherche officier van justitie Ferry van Veghel, advocaat van hoofdverdachte Achraf B. Guy Weski, advocaat van kroongetuige Nabil B. Onno de Jong, misdaadjournalist Paul Vugts en rechtbankverslaggever Saskia Belleman.
Eén passende straf
Ridouan Taghi en twee medeverdachten moeten de rest van hun leven doorbrengen in de gevangenis. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. “Er was maar één passende straf”, vertelt persrechter Paul Waarts.
Niet tevreden
Advocaat Guy Weski, raadsman van onder anderen Achraf B, die 29 jaar en 2 maanden kreeg, zegt niet geheel tevreden te zijn met de uitspraak. Net als zijn cliënten. “Mijn cliënten zijn niet blij. Ik had er als ik eerlijk ben toch iets anders uit zien rollen.”
Kroongetuige
Kroongetuige Nabil B, die 10 jaar kreeg, speelde een enorme rol in het Marengo-proces. Toch denkt advocaat Guy Weksi dat het ook zonder kroongetuige had gekund. “Ik denk dat het ook tot een veroordeling was gekomen zonder kroongetuige.”
Gitzwarte rand
De rechtbank stond aan het begin van de zitting uitgebreid stil bij de moorden op Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B. en Peter R. de Vries. “Het is een gitzwarte rand rondom dit proces”, zegt persrechter Paul Waarts.
Geen eerlijk proces
De verdediging in Marengo wisselde met regelmaat. Uiteindelijk eindigde Ridouan Taghi zelfs zonder advocaat. “Ik vind dat het op een gegeven moment geen eerlijk proces meer is geweest. Elke verdachte moet gewoon rechtsbijstand krijgen”, zegt advocaat Guy Weski.