Worden jongeren steeds conservatiever?

Worden jongeren steeds conservatiever? Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ging in gesprek met jongeren in haar stad en schrok van hun uitspraken over vrouwen, homo’s en seksualiteit. Waait er inderdaad een nieuwe conservatieve wind onder Nederlandse jongelui? Psycholoog Nynke Nijman en oprichter van Stichting Emancipator Jens van Tricht schuiven aan bij Op1.

Gesprekken tussen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en adolescenten in haar stad hebben haar aan het denken gezet. Is de jeugd tegenwoordig wat meer aan de conservatieve kant? Opvallende uitspraken over vrouwen, homo’s en seksualiteit bevestigt in haar ogen dat beeld. Maar wat zit er eigenlijk achter deze trend? Zijn jongeren daadwerkelijk steeds conservatiever aan het worden?

Volgens psycholoog Nynke Nijman is deze trend niet helemaal nieuw. Hoewel er zeker jongvolwassenen zijn die er conservatieve opvattingen op na houden, zijn er ook velen die juist traditionele labels en normen achter zich laten. Het is dus een gevarieerd beeld dat we zien. “Het is helemaal niet nieuw. Ja, er zijn jongeren die heel conservatief zijn, maar ook jongeren die heel veel labels juist los laten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen